Garnélarák csípős szósszal

2014.02.08 21:33

Garnélarák csípős szósszal

Hozzávalók:

  •  garnélarák,
  •  Sárréti „Finchili” vagy „Fancsali” paprika,
  •  Sárréti „Chilis Show ”,
  •  Sárréti „Füst az üstben”, „CHI-LEE” esetleg „Pusztapaszta”, „Csák Norris”, „Tűzköpő”
  • vagy egyéb csípős szósz ,
  •  pritaminpaprika,
  •  paradicsom sűrítmény ,
  •  hagyma ,
  •  fokhagyma ,
  •  olívaolaj ,
  •  citrom ,
  •  0,5 dl száraz fehérbor

Elkészítés:
A garnélarákot megmossuk, majd egy tányérra tesszük. Ezután jöhet a tisztítás, mely abból
áll, hogy a hátán a páncélt ollóval felvágjuk, majd a rák hátát végig metsszük és kihúzzuk
a fekete tápcsatornát (Google-ban rákeresve találunk szemléltető videót is). Ha fagyasztott
garnélát vettünk van esély rá, hogy már meg van tisztítva (páncél és hát fel van vágva és
nincs fekete csík a húsban), ezt mindig ellenőrizzük. Ezután leszedhetjük a páncélt teljesen
vagy csak a farkáig, de hagyhatjuk rajta is.
Egy serpenyőben felforrósítunk olívaolajat, beletesszük az apróra vágott fokhagymát. Kis
pirítás után beletesszük a rákokat és kicsit sütjük (4-5 perc). Ezután öntök hozzá kevés vizet,
rakok bele Sárréti „Chilis Show”-t, „Füst az üstbent” és kb. 0,5 dl száraz fehérbort.
Jól összekeverem, kicsit rotyogtatom (kb. 2 perc), majd lefedem és még 2-3 percig párolom.
Ezután kifedem, és ha szép fehér a húsa kiszedem egy tányérra. A garnéla hamar el -
készül, ha túlsütjük vagy főzzük, akkor keménnyé válik.
Miközben készül a rák, megcsinálom a csípős szószt. Olívaolajon pirítani kezdem a hagymát,
és a fokhagymát, majd beleteszem az összedarabolt Sárréti „Fancsalit” és/vagy
„Finchili” darabokat, a pritaminpaprikát, megsózom „Chilis Show”-al, teszek bele Sárréti
„Füst az üstben”, Sárréti „CHI-LEE” esetleg „Pusztapaszta”, „Csák Norris”, „Tűzköpő”
vagy egyéb csípős szószt, paradicsomsűrítményt, kis vizet, némi cukrot és összefőzöm.
Amikor már puha a paprika és sűrűbb a szósz (de még folyós) tálkába öntöm.
Tálaláskor a kis tálka köré tesszük a rákdarabokat és a tálka szélére teszünk egy kis citromot. Fogyasztáskor a rákot kis citrommal le -
csepegtetjük és a szószba mártjuk.
Jó étvágyat hozzá!
Beküldte: Kozma Ferenc

Termékek

Tüzes Vörös chili lekvár

Érett Jalapeno és Serrano felhasználásával készül. Hasonlóan a „Szőkéhez” csípős, de íze egész más ; olyan ,,kell még” ízű.

Füst az üstben

Paradicsomos alappal, hagymával, bors keverékkel, kakukkfű, oregánó és füstölt cayenne chilivel állítjuk össze legújabb szószunkat. Ízét a fűszerek mellett  a füst jellemzi és a cayenne adja a pikáns csípősséget. Több féle ételhez ajánljuk; sültekhez, tészta ételekre, pizzára, kényerlángosra...

Chi-Lee

Legújabb szószunk alapja a sárga körte paradicsom és a világ egyik legerősebb paprikája a Trinidadi Skorpió. Íze az eddigi termékeinktől eltér,citrusos. Méltó vetélytársa a Csák Norrisnak!!! Elég bátor vagy?

"Csak" Norris *

Az eddigi legerősebb termékünk. Nem művészkedtünk a szellem chilit (Bhut Jolokia) és a Dorset Naga nevű chilit egyszerűen felrottyantottuk és tartósítószert adtunk hozzá. Itt érvényesül a világ egyik legerősebb chilijének az íze, de hogy ezt mennyire lehet érezni azt csak a legbátrabb kóstolók...

Tűzköpő

Extra erős chili szósz. Dorset Naga, Red Habanero és Szellem chili alkotják ezt az igazán erős szószt. Az alap ebben az esetben is paradicsom. „Haladóknak” ajánljuk! Sültekhez mártogatósként.

Pusztapaszta

Hasonlóan a Macskajajhoz egy „erős Pista” klón. Darált, sózott chili krém. Bolgár répa, topáz és Jamaicai Yellow nevű chiliből készítjük. Ajánljuk levesekhez, pörköltekhez.

Macskajaj chili krém

Darált, sózott Tabasco és Serrano chili. Tartósítva Nátrium-benzoáttal. Állagában a jól ismert ,,Erős Pista” nevű paprika krémhez hasonlít. A különbség az ízében és az erejében keresendő. Pörköltek, levesek ízesítéséhez ajánljuk. A vasárnapi húsleves elengedhetetlen kelléke! Nagyszerűen bevált a...

Chilis Show

Fűszer só. A nyers chilit darálás után keverjük a sóhoz. Ezzel új színt is kap az ételízesítő. Két fajta chilivel készítjük : Thai Sárkány és Bolgár Répa. Ajánljuk minden féle ételhez.

Tüzes Barna - chilis csoki krém

Mogyorós csoki krémbe kevertünk Demre chili port. Kóstolásnál a chili a háttérben marad, élvezhetjük a csoki ízét, aztán hirtelen megjön a kellemesen csípős chili. Egy igazi nasi! Fogyasztható magában, édes kekszre vagy piskótára kenve.

"Csípem a búrád" chilis méz

Kiváló minőségű akácméz és szárított-tört Thai Sárkány chili „házasítása”. Elsősorban megfázásos tünetekre, torokfájásra, köhögésre vagy ezek megelőzésére ajánljuk! A méz jótékony hatását ötvöztük a chiliben található Capsaicin nevű vegyülettel. Nagyszerűen felhasználható csirke, pulyka sütésénél...