Gyógyító Chili

A chilifélék elsődleges forrásai a kapszaicinnek, mely vegyület képes megakadályozni a zsírsejtek növekedését. Az emésztést és a vérkeringést serkenti. A fogyni vágyók étrendjükbe beilleszthetik!

Antibakteriális hatásának köszönhetően tisztítja az orr és melléküregeket. Megelőzhetők felső légúti megbetegedések. A hiedelmekkel ellentétben gátolja a gyomorfekély kialakulását! Fogyasztása során a gyomrot olyan váladék elválasztására készteti, mely a gyomor nyálkahártyának védelmet nyújt az irritáló anyagok ellen. A szív és érrendszer védelmét biztosítja.

Fájdalomcsillapító hatású, használható reumás panaszok enyhítésére,hatásos lehet fogfájás esetén. Az övsömörrel, pikkelysömörrel járó kellemetlen panaszokon is enyhít! Ezekben az esetekben a kapszaicin tartalmú készítmények külsőleg javasoltak!

Hogy mitől csíp?

Persze erről is a kapszaicin tehet! Ingerli a szájban lévő fájdalomérző idegvégződéseket. Egy-egy csípősebb falat elfogyasztása után a kínok enyhítése vízzel nem sikerülhet ugyanis ez az ördögi vegyület igazán csak (Uraim FIGYELEM!) alkoholban oldódik! Na jó, egy pohár tej is segíthet.

A chilik erősségét a Scoville-skála segítségével határozzák meg. A Scoville teszt lényege , hogy a vizsgált paprikából oldatot készítenek , amit addig hígítanak cukros vízzel , amíg a csípős ízt érezni lehet . A csípőséget tehát a hígítás mértéke határozza meg . Például : a Habanero esetében, ami akár 350.000 SHU ( Scoville egység ) értékű kivonatot is produkálhat , több mint 350.000 – szeresére kell hígítani ahhoz , hogy ne lehessen érezni erejét. Ezek a mérések viszont relatívak, mivel az egyes fajtákon belül is komoly eltérések lehetnek. Bár aki ezt „hagyományos” kóstolással meg tudja állapítani, az legény a talpán!

A chili olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a Kálium, Foszfor, Kalcium. Fontosnak tartom megjegyezni NEM csodaszer! DE azokban az országokban, ahol használata mindennapos, a helyi konyha alapfűszerei közé tartozik, (Mexikó,India Thaiföld) ott többféle daganatos betegség ritkábban fordul elő. A kapszaicin mellékhatások nélkül segít a rákos sejtek legyőzésében. Ezen sejtek önpusztítása közben az egészséges sejtek nem károsodnak.