Almás sajtos sült tarja
Hozzávalók (4 főre):
- • 4 szelet tarja (lehet csontos vagy csont nélküli),
- • 1-2 db alma,
- • 15-20 dkg trappista sajt reszelve,
- • 15-20 dkg füstölt sajt reszelve,
- • zöldségkeverék vagy friss zöldségek a körethez,
- • delikát,
- • Sárréti „Chilis show” vagy só,
- • Sárréti „Tűzköpő” vagy más csípős szósz,
- • fokhagyma,
- • fehér-bors,
- • szerecsendió,
- • oregánó,
- • liszt,
- • vaj vagy Rama margarin,
- • zsiradék a hús sütéséhez
Elkészítés:
A tarjákat megmosom, majd egy tálcára teszem, ezután sóval (bátrabbak Sárréti „Chilis
show”-al), fokhagymával, fehér-borssal megszórom, csepegtetek
rá egy kis Sárréti „Tűzköpőt” vagy más Chilifarmos
csípős szószt és kissé elkenem, végül kis oregánóval megszórom,
majd ezt elvégzem a hús másik oldalán is. Zsiradékkal
jól kikent tepsibe helyezem és alufóliával lefedem. Ezután kb.
45-60 percre előmelegített sütőben 175 °C-on párolom. Míg
párolódik a hús, addig a sajtokat lereszelem, a zöldségeket
vagy a zöldségkeveréket előkészítem. A párolási idő vége felé,
az almát meghámozom és szeletekre vágom (elég annyi,
amennyi majd elfedi a hússzeleteket). Mikor letelt a 45-60
perc, a tepsit kiveszem és egy késsel megnézem, hogy eléggé
megpuhult-e a hús. Ha igen, akkor ráteszem az almaszeleteket
és a tetejére szórok a reszelt sajtból, hogy szépen elfedje,
majd visszatolom a sütőbe és kb. 175-200 °C-on sütni kezdem.
Amikor a sajt már szép pirosra sült a tetején kész is van.
Míg sül a hús elkészítem a sajtszószt. Egy edénybe vajat felolvasztok és kb. 1-2 evőkanál
lisztet adok hozzá (attól függ mennyi mártást szeretnék), készítek egy fehér
rántást, majd ehhez öntök kb 2-3 dl tejet (nagyobb adagnál lehet
több is) és csomómentesre elkeverem. Kevergetve, ügyelve arra, hogy le
ne égjen felforralom és hozzáadom a maradék reszelt sajtokat, fehér-borsot,
szerecsendiót, egy kis Sárréti „Chilis show”-t vagy sót, oregánót és
ízléstől/bátorságtól függően egy kis Tűzköpőt vagy más Chilifarmos csípős
szószt. Arra azért ügyeljünk ne legyen ehetetlenül csípős. Ezután kb 5
percig kevergetem, míg számomra kellő sűrűségű nem lesz, ha túl sűrű
kis tejjel lehet hígítani. A zöldségkörethez olvasztok fel vajat, beleteszem
a zöldségeket vagy a zöldségkeveréket, a tetejére szórok delikátot és megpárolom.
Kész is lettünk egy gyümölcsös-csípős-pikáns étellel. Aki az erőset szereti,
annak lehet több csípőset beletenni, de elkészíthető kevésbé erősen is,
ekkor viszont a háttérből bújik elő a pikáns íz, amit a chili ad a sajtszósz
nak és a húsnak.
Jó étvágyat hozzá!
Beküldte: Kozma Ferenc