Palócleves
Palócleves
Hozzávalók:
- sertéshús és/vagy húsos csont,
- hagyma,
- fokhagyma,
- répa,
- petrezselyem,
- zeller vagy zellerlevél,
- 1-2 fej burgonya,
- fagyasztott vagy üveges zöldbab,
- tejföl,
- liszt,
- zsiradék
fűszerek:
- Sárréti „Füstölt Cayenne” őrölt paprika,
- Sárréti „Chilis Show”,
- Sárréti „Füst az üstben”, „Chi-Lee” esetleg „Pusztapaszta”, „Csák Norris”, „Tűzköpő”
- vagy egyéb csípős szósz,
- őrölt bors,
- Sárréti „Pusztapaszta”, esetleg „Csák Norris”, „Tűzköpő” vagy egyéb csípős szósz,
- tárkony,
- babérlevél,
- kis őrölt kömény
Elkészítés:
A húst megmosom és pörköltnek való kockákra vágom (húsos csontot megmosom). Egy
edénybe teszek zsiradékot és pirítani kezdem, az apróra vágott hagymát majd hozzáteszem
a fokhagymát. Amikor a hagyma üvegesre pirult félrehúzom és megszórom Sárréti „Füstölt
Cayenne” őrölt paprikával és jól elkeverem. Öntök hozzá kevéske vizet, visszateszem a
lángra és beleteszem a húst/húsos csontot, adok hozzá még vizet, hogy ellepje, teszek bele
Sárréti „Chilis Show”-t és frissen őrölt borsot, babérlevelet, tárkonyt és egy kis őrölt köményt,
majd fedő alatt főzöm. Eközben megpucolom a krumplit és a zöldségeket és felvágom
(a krumplit kockára, a zöldséget tetszés szerint). Amikor a hús ¾ részben megfőtt (kb.
40-45 perc felfővéstől számítva, de jobb kóstolni), akkor hozzáadom a zöldbabot és a zöldségeket,
teszek bele Sárréti „Chi-Lee” esetleg „Pusztapaszta”, „Csák Norris”,
„Tűzköpő” vagy egyéb csípős szószt és tovább főzöm. Míg fő, addig elkészítem a habarást,
a lisztet a tejfölben csomómentesre keverem, majd hozzáadom a leveshez és felfőzöm (ha
kicsit csomós lett, akkor sincs nagy baj, nagy lángon főzve még szétfőhetnek a csomók) és
mikor a hús és a zöldségek megpuhultak lezárom.
Jó étvágyat hozzá!
Beküldte: Kozma Ferenc