Palócleves

2014.02.08 20:10

Palócleves
Hozzávalók:

  •  sertéshús és/vagy húsos csont,
  •  hagyma,
  •  fokhagyma,
  •  répa,
  •  petrezselyem,
  •  zeller vagy zellerlevél,
  •  1-2 fej burgonya,
  •  fagyasztott vagy üveges zöldbab,
  •  tejföl,
  •  liszt,
  •  zsiradék

fűszerek:

  •  Sárréti „Füstölt Cayenne” őrölt paprika,
  •  Sárréti „Chilis Show”,
  •  Sárréti „Füst az üstben”, „Chi-Lee” esetleg „Pusztapaszta”, „Csák Norris”, „Tűzköpő”
  • vagy egyéb csípős szósz,
  •  őrölt bors,
  •  Sárréti „Pusztapaszta”, esetleg „Csák Norris”, „Tűzköpő” vagy egyéb csípős szósz,
  •  tárkony,
  •  babérlevél,
  •  kis őrölt kömény

Elkészítés:
A húst megmosom és pörköltnek való kockákra vágom (húsos csontot megmosom). Egy
edénybe teszek zsiradékot és pirítani kezdem, az apróra vágott hagymát majd hozzáteszem
a fokhagymát. Amikor a hagyma üvegesre pirult félrehúzom és megszórom Sárréti „Füstölt
Cayenne” őrölt paprikával és jól elkeverem. Öntök hozzá kevéske vizet, visszateszem a
lángra és beleteszem a húst/húsos csontot, adok hozzá még vizet, hogy ellepje, teszek bele
Sárréti „Chilis Show”-t és frissen őrölt borsot, babérlevelet, tárkonyt és egy kis őrölt köményt,
majd fedő alatt főzöm. Eközben megpucolom a krumplit és a zöldségeket és felvágom
(a krumplit kockára, a zöldséget tetszés szerint). Amikor a hús ¾ részben megfőtt (kb.
40-45 perc felfővéstől számítva, de jobb kóstolni), akkor hozzáadom a zöldbabot és a zöldségeket,
teszek bele Sárréti „Chi-Lee” esetleg „Pusztapaszta”, „Csák Norris”,
„Tűzköpő” vagy egyéb csípős szószt és tovább főzöm. Míg fő, addig elkészítem a habarást,
a lisztet a tejfölben csomómentesre keverem, majd hozzáadom a leveshez és felfőzöm (ha
kicsit csomós lett, akkor sincs nagy baj, nagy lángon főzve még szétfőhetnek a csomók) és
mikor a hús és a zöldségek megpuhultak lezárom.
Jó étvágyat hozzá!
Beküldte: Kozma Ferenc

 

 

Termékek

Tüzes Vörös chili lekvár

Érett Jalapeno és Serrano felhasználásával készül. Hasonlóan a „Szőkéhez” csípős, de íze egész más ; olyan ,,kell még” ízű.

Füst az üstben

Paradicsomos alappal, hagymával, bors keverékkel, kakukkfű, oregánó és füstölt cayenne chilivel állítjuk össze legújabb szószunkat. Ízét a fűszerek mellett  a füst jellemzi és a cayenne adja a pikáns csípősséget. Több féle ételhez ajánljuk; sültekhez, tészta ételekre, pizzára, kényerlángosra...

Chi-Lee

Legújabb szószunk alapja a sárga körte paradicsom és a világ egyik legerősebb paprikája a Trinidadi Skorpió. Íze az eddigi termékeinktől eltér,citrusos. Méltó vetélytársa a Csák Norrisnak!!! Elég bátor vagy?

"Csak" Norris *

Az eddigi legerősebb termékünk. Nem művészkedtünk a szellem chilit (Bhut Jolokia) és a Dorset Naga nevű chilit egyszerűen felrottyantottuk és tartósítószert adtunk hozzá. Itt érvényesül a világ egyik legerősebb chilijének az íze, de hogy ezt mennyire lehet érezni azt csak a legbátrabb kóstolók...

Tűzköpő

Extra erős chili szósz. Dorset Naga, Red Habanero és Szellem chili alkotják ezt az igazán erős szószt. Az alap ebben az esetben is paradicsom. „Haladóknak” ajánljuk! Sültekhez mártogatósként.

Pusztapaszta

Hasonlóan a Macskajajhoz egy „erős Pista” klón. Darált, sózott chili krém. Bolgár répa, topáz és Jamaicai Yellow nevű chiliből készítjük. Ajánljuk levesekhez, pörköltekhez.

Macskajaj chili krém

Darált, sózott Tabasco és Serrano chili. Tartósítva Nátrium-benzoáttal. Állagában a jól ismert ,,Erős Pista” nevű paprika krémhez hasonlít. A különbség az ízében és az erejében keresendő. Pörköltek, levesek ízesítéséhez ajánljuk. A vasárnapi húsleves elengedhetetlen kelléke! Nagyszerűen bevált a...

Chilis Show

Fűszer só. A nyers chilit darálás után keverjük a sóhoz. Ezzel új színt is kap az ételízesítő. Két fajta chilivel készítjük : Thai Sárkány és Bolgár Répa. Ajánljuk minden féle ételhez.

Tüzes Barna - chilis csoki krém

Mogyorós csoki krémbe kevertünk Demre chili port. Kóstolásnál a chili a háttérben marad, élvezhetjük a csoki ízét, aztán hirtelen megjön a kellemesen csípős chili. Egy igazi nasi! Fogyasztható magában, édes kekszre vagy piskótára kenve.

"Csípem a búrád" chilis méz

Kiváló minőségű akácméz és szárított-tört Thai Sárkány chili „házasítása”. Elsősorban megfázásos tünetekre, torokfájásra, köhögésre vagy ezek megelőzésére ajánljuk! A méz jótékony hatását ötvöztük a chiliben található Capsaicin nevű vegyülettel. Nagyszerűen felhasználható csirke, pulyka sütésénél...