Garnélarák csípős szósszal
Garnélarák csípős szósszal
Hozzávalók:
- garnélarák,
- Sárréti „Finchili” vagy „Fancsali” paprika,
- Sárréti „Chilis Show ”,
- Sárréti „Füst az üstben”, „CHI-LEE” esetleg „Pusztapaszta”, „Csák Norris”, „Tűzköpő”
- vagy egyéb csípős szósz ,
- pritaminpaprika,
- paradicsom sűrítmény ,
- hagyma ,
- fokhagyma ,
- olívaolaj ,
- citrom ,
- 0,5 dl száraz fehérbor
Elkészítés:
A garnélarákot megmossuk, majd egy tányérra tesszük. Ezután jöhet a tisztítás, mely abból
áll, hogy a hátán a páncélt ollóval felvágjuk, majd a rák hátát végig metsszük és kihúzzuk
a fekete tápcsatornát (Google-ban rákeresve találunk szemléltető videót is). Ha fagyasztott
garnélát vettünk van esély rá, hogy már meg van tisztítva (páncél és hát fel van vágva és
nincs fekete csík a húsban), ezt mindig ellenőrizzük. Ezután leszedhetjük a páncélt teljesen
vagy csak a farkáig, de hagyhatjuk rajta is.
Egy serpenyőben felforrósítunk olívaolajat, beletesszük az apróra vágott fokhagymát. Kis
pirítás után beletesszük a rákokat és kicsit sütjük (4-5 perc). Ezután öntök hozzá kevés vizet,
rakok bele Sárréti „Chilis Show”-t, „Füst az üstbent” és kb. 0,5 dl száraz fehérbort.
Jól összekeverem, kicsit rotyogtatom (kb. 2 perc), majd lefedem és még 2-3 percig párolom.
Ezután kifedem, és ha szép fehér a húsa kiszedem egy tányérra. A garnéla hamar el -
készül, ha túlsütjük vagy főzzük, akkor keménnyé válik.
Miközben készül a rák, megcsinálom a csípős szószt. Olívaolajon pirítani kezdem a hagymát,
és a fokhagymát, majd beleteszem az összedarabolt Sárréti „Fancsalit” és/vagy
„Finchili” darabokat, a pritaminpaprikát, megsózom „Chilis Show”-al, teszek bele Sárréti
„Füst az üstben”, Sárréti „CHI-LEE” esetleg „Pusztapaszta”, „Csák Norris”, „Tűzköpő”
vagy egyéb csípős szószt, paradicsomsűrítményt, kis vizet, némi cukrot és összefőzöm.
Amikor már puha a paprika és sűrűbb a szósz (de még folyós) tálkába öntöm.
Tálaláskor a kis tálka köré tesszük a rákdarabokat és a tálka szélére teszünk egy kis citromot. Fogyasztáskor a rákot kis citrommal le -
csepegtetjük és a szószba mártjuk.
Jó étvágyat hozzá!
Beküldte: Kozma Ferenc