Füstölt szalonnával tűzött pulykaszárny Chilis szósszal öntve, mellé zöldséges rizsköret

2014.02.09 09:00

Füstölt szalonnával tűzött pulykaszárny Chilis szósszal öntve, mellé zöldséges rizsköret
Hozzávalók:

  •  Pulykaszárny,
  •  15-20 dkg füstölt szalonna,
  •  fokhagyma,
  •  Sárréti „Finchili” vagy „Fancsali” paprika,
  •  Sárréti „Chilis Show”
  •  Sárréti „Füst az üstben”, Sárréti „CHI-LEE” esetleg
  • „Pusztapaszta”, „Csák Norris”, „Tűzköpő” vagy egyéb
  • csípős szósz,
  •  szerecsendió,
  •  rozmaring,
  •  frissen őrölt bors,
  •  olívaolaj,
  •  rizs és vegyes zöldség a körethez

Elkészítés:
A pulykaszárnyakat megmossuk és a csontok mellett egy késsel megszurkáljuk. Ezután
megszórom Sárréti „Chilis Show”-val, frissen őrölt borssal, szerecsendióval és rozmaringgal
mindkét oldalát, majd egy kicsit állni hagyom. Egy
tepsibe öntök olívaolajat, beleteszem szárnyakat bőrrel lefele
és jól megszórom darabolt fokhagymával és öntök alá egy kis
vizet. Fóliával lefedem és 180 °C-os előmelegített sütőbe tolom
és 1,5-2 órát párolom (ez függ a szárnyak méretétől, ha
biztosra akarunk menni időnként, szúrjuk meg, hogy megpuhult-
e, ha nem újra lefedjük és visszatoljuk a sütőbe). Ha már
megpuhult, akkor kifedjük és 200 °C-on sütni kezdem, közben
locsolgatom, figyeljünk, hogy a víz ne párologjon el róla teljesen.
Pár perc után megfordítom a bőrös felével felfelé és
rápakolom a füstölt szalonnát, majd készre sütöm. Ezután a pecsenyeléből kanalazok egy
serpenyőbe, beleteszem az összedarabolt Sárréti „Fancsali” és / vagy Sárréti „Finchili”
darabokat, megsózom, teszek bele Sárréti „Füst az üstben”-t, „CHILEE”-
t esetleg „Pusztapasztát”, „Csák Norris”-t, „Tűzköpő”-t vagy
egyéb csípős szószt, némi cukrot és összefőzöm. Amikor már puha a paprika
és sűrűbb a szósz (de még folyós) tálkába öntöm.
Miközben sül a hús, megfőzöm a rizst (bő vizet felfőzök, teszek bele sót,
majd a rizst és majdnem puhára főzöm) és megpárolom a zöldséget (kevés
olívaolajat teszek egy edénybe, majd felmelegedés után beleteszem a
zöldséget sóval, tárkonnyal ízesítem és lefedve, időnként megkeverve,
megpárolom, kicsit ropogósabbra hagyom, mert én úgy szeretem). A rizst
beleszűröm a zöldséghez és összeforgatom.
Tálaláskor a tányérra teszem a pulykát (tetején a szalonnával), mellé a köretet. A hús tetejére és a köretre rácsorgatok a szószból.
Jó étvágyat hozzá!
Beküldte: Kozma Ferenc

Termékek

Tüzes Vörös chili lekvár

Érett Jalapeno és Serrano felhasználásával készül. Hasonlóan a „Szőkéhez” csípős, de íze egész más ; olyan ,,kell még” ízű.

Füst az üstben

Paradicsomos alappal, hagymával, bors keverékkel, kakukkfű, oregánó és füstölt cayenne chilivel állítjuk össze legújabb szószunkat. Ízét a fűszerek mellett  a füst jellemzi és a cayenne adja a pikáns csípősséget. Több féle ételhez ajánljuk; sültekhez, tészta ételekre, pizzára, kényerlángosra...

Chi-Lee

Legújabb szószunk alapja a sárga körte paradicsom és a világ egyik legerősebb paprikája a Trinidadi Skorpió. Íze az eddigi termékeinktől eltér,citrusos. Méltó vetélytársa a Csák Norrisnak!!! Elég bátor vagy?

"Csak" Norris *

Az eddigi legerősebb termékünk. Nem művészkedtünk a szellem chilit (Bhut Jolokia) és a Dorset Naga nevű chilit egyszerűen felrottyantottuk és tartósítószert adtunk hozzá. Itt érvényesül a világ egyik legerősebb chilijének az íze, de hogy ezt mennyire lehet érezni azt csak a legbátrabb kóstolók...

Tűzköpő

Extra erős chili szósz. Dorset Naga, Red Habanero és Szellem chili alkotják ezt az igazán erős szószt. Az alap ebben az esetben is paradicsom. „Haladóknak” ajánljuk! Sültekhez mártogatósként.

Pusztapaszta

Hasonlóan a Macskajajhoz egy „erős Pista” klón. Darált, sózott chili krém. Bolgár répa, topáz és Jamaicai Yellow nevű chiliből készítjük. Ajánljuk levesekhez, pörköltekhez.

Macskajaj chili krém

Darált, sózott Tabasco és Serrano chili. Tartósítva Nátrium-benzoáttal. Állagában a jól ismert ,,Erős Pista” nevű paprika krémhez hasonlít. A különbség az ízében és az erejében keresendő. Pörköltek, levesek ízesítéséhez ajánljuk. A vasárnapi húsleves elengedhetetlen kelléke! Nagyszerűen bevált a...

Chilis Show

Fűszer só. A nyers chilit darálás után keverjük a sóhoz. Ezzel új színt is kap az ételízesítő. Két fajta chilivel készítjük : Thai Sárkány és Bolgár Répa. Ajánljuk minden féle ételhez.

Tüzes Barna - chilis csoki krém

Mogyorós csoki krémbe kevertünk Demre chili port. Kóstolásnál a chili a háttérben marad, élvezhetjük a csoki ízét, aztán hirtelen megjön a kellemesen csípős chili. Egy igazi nasi! Fogyasztható magában, édes kekszre vagy piskótára kenve.

"Csípem a búrád" chilis méz

Kiváló minőségű akácméz és szárított-tört Thai Sárkány chili „házasítása”. Elsősorban megfázásos tünetekre, torokfájásra, köhögésre vagy ezek megelőzésére ajánljuk! A méz jótékony hatását ötvöztük a chiliben található Capsaicin nevű vegyülettel. Nagyszerűen felhasználható csirke, pulyka sütésénél...